Археолошки институт представља јединствену, централну научно-истраживачку установу у Србији која је посвећена археологији. Основала га је Српска академија наука и уметности 1947. године, а од 1961. је самостална установа.

a

Dancing History

  /  Вести   /  Бронзани мач – ново откриће / Народни музеј Крушевац

Бронзани мач – ново откриће / Народни музеј Крушевац

Представљање јединственог праисторијског бронзаног мача нађеног на простору позајмишта уз Западну Мораву, Народни музеј Крушевац, 26.06.2023. у 14 часова

У понедељак 26.06.2023. у 14 часова у Великој сали Народног музеја Крушевац биће одржана презентација праисторијског бронзаног мача нађеног на простору старог речног корита Западне Мораве (на траси Коридора Е-761). Реч је о мачу са пуноливеном дршком овалног пресека са три паралелна попречна ребра, који се датује у период 1200-1100. године пре н. е. Припада централноевропском типу мача (тзв. Дреиwулстсцхwертер) и представља први регистровани налаз овог типа јужно од Саве и Дунава.

На презентацији ће говорити Милица Миладиновић, кустос Народног музеја Крушевац и Александар Булатовић и Војислав Филиповић из Археолошког института у Београду.

This site is registered on wpml.org as a development site.