Археолошки институт представља јединствену, централну научно-истраживачку установу у Србији која је посвећена археологији. Основала га је Српска академија наука и уметности 1947. године, а од 1961. је самостална установа.

  • No products in the cart.

СТРУЧНА КОМПЕТЕНТНОСТ

Историјат

Људски ресурси

Опрема

Ископавања / Пројекти

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА

МЛАДИ / НАУЧНА ВИДЉИВОСТ

Теренска пракса

Обуке и тренинзи

Курсеви

Запошљавање

Радионице

Актуелно

Упознајте наш тим

Сарадници Археолошког института истражују неке од најважнијих археолошких споменика у Србији, а његове активности највећим делом финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

„Имала сам прилику да сарађујем са Археолошким институтом у Београду током развоја европског пројекта Еразмус+, и то је било откриће и веома обогаћујуће искуство: колеге из АИ су заиста професионални и вешти, и пуни страсти за своје Научни резултати њиховог рада су заиста изузетни, за мене је то била веома плодна сарадња: наиме, након завршетка Еразмус+ пројекта, сарадњу смо увели потписивањем споразума између nstitute and the Parco archeologico del Colosseo. То нам је омогућило да угостимо изложбу „Itinerarium Romanum Serbiae"“ и да организујемо научни скуп поводом отварања изложбе.“

Др Франческа Болдригини, археолог, Parco Archeologico del Colosseo

„Сарадња између АИ и Sarajevo Graphics Group/DIGI.BA започела је пројектом Римско наслијеђе на Балкану и успјешно се наставља кроз Creative Europe пројекте SHELeadersVR и StecakLand. Вредни стручњаци из АИ увек су спремни да припреме историјске информације за наше VR/AR апликације и одаберу најважније објекте и локације културног наслеђа. Ова сарадња унапређује музејске изложбе у Србији и Босни и Херцеговини дигиталним садржајем и мотивише посетиоце да дођу и истраже величанствена историјска места у обе земље. Част је и задовољство радити са оваквим професионалцима и надамо се да ће се ова успешна сарадња наставити у многим будућим пројектима“

др. Селма Ризвић, Универзитет у Сарајеву, Електротехнички факултет

Археолошки институт

Археолошки институт представља јединствену, централну научно-истраживачку установу у Србији. Основан је 1947. године у оквиру Српске академије наука и уметности, а од 1961. је самостална установа. Већ неколико деценија Археолошки институт предводи истраживања најважнијих археолошких налазишта, локалитета и споменика у Србији. Археолошки институт развија и унапређује археологију као друштвено-хуманистичку науку, а активности сарадника су усмерене на подстицање и ширење међународне сарадње, континуирано публиковање научних резултата, као и на популаризацију археологије и развијање свести о значају археолошког наслеђа.

Научна изврсност и интердисциплинарност

Систематска археолошка ископавања и истраживања најзначајнијих локалитета

Најважније заштитне археолошке кампање

Увођење и употреба савремених технологија у археолошку науку

Сарадња са привредом

Богата издавачка и библиотечка делатност

Увођење и употреба савремених технологија у археолошку науку

Документациони центар

Желиш нова сазнања. Пријави се за наш билтен.

Региструј се
    This site is registered on wpml.org as a development site.